Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

c e n t u r | April 26, 2019

Scroll to top

Top

No Comments

PRAGA: 4 dies a la capital de Txèquia

PRAGA: 4 dies a la capital de Txèquia
admin
  • On 30 enero, 2010

Praga (Praha), és la capital de la República Txeca, un dels dos països resultants de la disgregació de l’antiga Txecoeslovàquia ( a veure si en prenem nota). És potser la més occidentalitzada de les capitals de la ex-europa de l’Est i un excel·lent lloc per anar-s’hi a perdre un cap de setmana llarg, fent servir Ryanair que té vol directe a l’aeroport de Brno, des d’on es triga un parell d’hores en tren fins a la capital, Praga, tot i que la seva gent no és massa acollidora (son secs i adustos com els alemanys). La ciutat pot visitar-se perfectament a peu, però  facilita moltíssim els desplaçaments les tres línies de metro que la travessen i que son potser l’únic llegat positiu de l’ex-dictadura comunista, aneu molt en compta amb els xoriços i no els de menjar precisament.

S’estructura a les dues ribes del riu Vltava a on la travessia amb vaixell, amb sopar inclòs, és una de les activitats obligades (que no ens diguin que no som romàntics nosaltres !!). Sobre el Vltava hi travessen diferents ponts, entre ells el famós Pont de Carlos (Karluv most), que uneix Malà Strana i la Ciutat Vella (Staré Město), coronat en les seves baranes per estàtues i conjunts escultòrics molt peculiars, fins i tot n’hi ha una que segons la dita popular, posar-li la ma al damunt de la panxa, afavoreix la fertilitat (solters abstenir-vos-en!). Al ésser una zona de vianants, també hi podem trobar artesans de tota mena, músics i pintors que fan la paradeta i donen color al conjunt. A Txèquia i Praga no podia ser una excepció, qualsevol construcció és una excusa per a coronar amb un parell de torres acabades exageradament en punxa i aquest pont també les té tant a una banda com a l’altra. També és visita obligada el teatre nacional.

La primera visita que varem fer va ésser el Castell de Praga, actual residència del president del govern i a on s’hi troba un conjunt monumental suficientment important com per a passar-s’hi tot un dia, ja que a més del castell, el recinte aplega varies exposicions fixes, d’art religiòs, pintura i joguines i el conjunt monumental de la Catedral de Sant Vito, per dir que l’heu visitada us heu d’enfilar a la torre del campanar pujant i baixant per unes escales de cargol molt estretes i engoixants, des de on obtindreu unes vistes de la ciutat úniques. Com a curiositat, en el pati interior corona la plaça una estàtua de Sant Jordi, matant el drac. Si teniu sort, podreu assistir en directe al canvi de guàrdia de la porta principal, tot un espectacle en si mateix que ens transporta molts anys enrera en el temps. Aquí també hi ha la casa a on va néixer Franz Kafka, referència constant a Txèquia.

Al voltant del castell hi han museus, jardins i moltes coses més per a visitar, però el que jo us recomano, és anar a dinar a qualsevol de les tavernes típiques de la zona, a on a part d’escoltar una bona música en viu, podreu degustar un excel·lent Goulasch (plat que els hongaresos diuen que el txecs els hi han pres, no son gaire amics entre ells). A la tarda i per abaixar el dinar, us recomano la visita al conjunt monumental dedicat a Eiffel a on podreu trobar una rèplica de la famosa torre del mateix autor i l’observatori de Praga, al cim s’hi pot accedir en funicular, tot i que quan hi varen anar nosaltres l’estaven restaurant i varem tenir que pujar a peu.

En el barri de Malà Strana , seguint l’avinguda Nerudova, hi trovareu la plaça de Malà Strana a on hi ha la catedral de Sant Nicolau, una imponent catedral barroca, que és obligat visitar. La plaça de la ciutat vella, és potser l’entorn més emblemàtic de Praha a on apart de una notable activitat comercial, de restaurants i cafés, hi trobarem el famós rellotge astronòmic, únic en el mon i la visita del palauet des de en l’interior es pot contemplar el mecanisme del funcionament del rellotge i a dalt de tot una magnífica vista de la plaça vella. A més l’església de Tyn, amb la terminació en dues descomunals torres, la catedral de Sant Nicolau i l’edifici de l’ajuntament son d’altres indrets a visitar. Pels voltants, podreu adquirir records típics com son les titelles de fusta, joieria de granat i les famoses coberteries de bohèmia. També podreu prendre un cafè en els baixos de la casa a on va néixer Franz Kafka, molt car i escàs, per cert.

A la ciutat nova (Nové Město) s’ha de visitar, el barri jueu, destruït vàries vegades i del que només es conserven unes quantes edificacions, sinagogues, cementiri, etc. és una altra de les visites que heu de fer. Visiteu la Sinagoga de Staronova, la mes antiga d’Europa i si teniu sort, potser veureu el  Golem, una espècie d’autòmat fet de fang que segons explica la llegenda va ser creat per el Rabbi Judah Loew el Maharal per tal de defensar els jueus (pel que sembla sense massa èxit). També val la pena visitar el cementiri jueu, a on literalment s’hi apilonen les sepultures, per falta d’espai.

La plaça de Wenceslao és un dels nusos de comunicació més importants de Praga, al costat hi ha l’estació de trens i de les tres línies de metro que existeixen. També hi podreu trobar el Museu Nacional (Museuum). Per la mateixa plaça i els carrers adjacents està plens d’establiments a on poder menjar algùn frankfurt i sopar per quatre peles. I sobretot, no us perdeu els espectacles de llum (teatres d’ombres) que es representen cada nit en els teatres que s’apilonen en el carrer que dona al mercat vell i al edifici de l’Òpera, un consell, aneu-hi  d’hora perquè venen moltes més entrades que aforament tenen i no tindreu lloc per asseure’s i a reclamar a l’era!!. Una mica mes avall hi ha l’edifici nacional de l’òpera i al darrera el mercat de Praga.

Vysehrad és el barri més elevat de Praga, està farcit d’esglésies, cementiris i parcs, però el que realment és recomanable de veure, és el mirador sobre el riu Vltava, des de on es poden treure unes vistes, realment boniques. Com a representació de la nova arquitectura de Praga l’edifici de Fred i Ginger, també conegut per “L’edifici que balla”, la seu a la ciutat de Nationale Neteherlanden (a l’avingua Rasinovo), n’ès el màxim exponent. A la planta alta hi ha un restaurant, el Celeste,  amb molta fama que com activitat curiosa podria-ho agendar-hi un sopar.

No marxeu de Praga sense haver viscut la vida dels pubs i les cerveseries, i els diferents festivals de jazz i música al carrer que s’hi celebren. Segons ens varen explicar, la cervesa es va inventar aquí, Pilsen és el nom de guerra, a mi com que no m’agrada, la veritat, tant se m’en fot.!!.

Canal de Praga a Flickr

Veure fotos meves

Mapa transport de la ciutat de Praga

Informació molt útil sobre Praga

Submit a Comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.