Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

c e n t u r | January 20, 2019

Scroll to top

Top

No Comments

CALÇOTADA 2010: Montblanc, Valls i Monestir de Santes Creus

CALÇOTADA 2010: Montblanc, Valls i Monestir de Santes Creus
admin
  • On 23 marzo, 2010

Com cada any pels volts de Febrer, hem anat al restaurant Casa Félix de Valls, per a fer la calçotada de rigor. Després d’un àpat copiós, banyat amb vi de la comarca i un bon cava, els organitzadors de la diada, en Joan i la Pia ens havien preparat una visita al Reial Monestir de Santes Creus i pel matí a Montblanc, una activitat excel·lent per a baixar el menjar i estirar les cames tot fent cultura.

Santes Creus és un petit nucli urbà del municipi d’Aiguamúrcia a on s’hi troba el Reial Monestir de Santes Creus que a la vegada pertany a la ruta del Cister, un conjunt de monestirs que s’apleguen en tres comarques, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. El recite urbà és molt petit i hom té la sensació d’entrat en la localitat quan travessa la portada de l’Assumpta i accedeix a la plaça tancada dedicada a Sant Bernat a on hi han unes parades d’embotits, formatges i gel·letes a on forçosament ens hi hem da parar, tot i fer ni un parell d’hores d’haver dinat.

La tarda ens acompanya, fa fred però el dia és assoleiat, després de fer les fotos de rigor de l’esplanada i d’haver-nos firat, amb coques de recapta i llom adobat, ens varem dirigir cap el recinte del monestir per a visitar-lo, passant pel davant de la Porta Reial, accés original de l’esglèsia del monestir. La vida útil del recinte comprèn des de l’any que es va fundar, el 1165, fins que va ser abandonat com a conseqüència de les amortitzacions, l’any 1835, que va ser abandonat pels monjos definitivament.

El claustre es espectacular i molt ben conservat, envolta un jardí ple de tarongers que li donen a tot el conjunt un olor molt especial. Seguint des del punt d’entrada elprimer que trobem és el templet del Lavabo una petita construcció amb un ull d’aigua, la sala capitular, l’escriptorium, el gran dormitori dels monjos i el claustre gòtic (s. XIV) atribuït a l’anglès Reinart des Fonoll, amb una elegant decoració esculpida i l’església, de sòbria i imponent arquitectura, té les tombes reials de Pere el Gran i de Jaume II i la seva esposa Blanca d’Anjou, així com la del gran almirall Roger de Llúria, que no varem poder visitar ja que estan en ple procés de recuperació i estudi. També podem admirar els vitralls cistercencs i gòtics i un retaule barroc de Josep de Tremulles.

Montblanc, és una vila medieval de referència pel la quantitat i qualitat d’edificacions que es conserven d’aquests segles. El que nosaltres varem visitar va ser la “Catedral de Muntanya”, nom que se li dona a l’església de Santa Maria la Major i que va quedar inacabada degut a la pesta negra que la població va patir. És un conjunt d’estil gòtic del que destacaria la portalada principal i els ornaments exteriors, relleus i gàrgoles. L’església de Sant Miquel i el convent de Sant Francesc, un dels més antics de Catalunya i a on a principis del s. XV s’hi varen reunir les Corts Catalanes.

La plaça Major, que també està molt ben conservada i la muralla que encercla tot el recinte antic, son altres indrets que s’han de visitar a peu i amb poca pressa. El Call Jueu i elpalau reial, seu temporal de la corona d’Aragó son d’altres visites obligades a fer en aquesta vila.

Podeu veure la ruta des de Girona, està marcada a Googlemaps

Canal Flickr de Montblanc

Canal Flickr de Santes Creus

Veure fotos de la ruta

Veure fotos de la ruta

Submit a Comment

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.